Vintercamping for begyndere

16. jan. 2012   //  Kategori: 2012

Hvorfor gemme campingvognen væk, bare fordi temperaturen udenfor er faldet, og kalenderen siger vinter?

Det er lige så skønt at campere om vinteren som om sommeren. Det er ikke koldt, og det er faktisk ikke så besværligt, som det måske kan lyde. Man skal bare tage nogle enkelte forholdsregler, og så er man klar til at rykke ud i det kolde landskab med sin campingvogn.

Det allervigtigste er, at man kan holde varmen. Og det kan man sagtens i de fleste nyere vogne. Det er skønt med centralvarme og vandbåren gulvvarme, som man fx finder i Adria’s nye Alpina-modeller, men hvis man har lyst til at prøve vintercamping for første gang, kan man også uden problemer tage af sted i en ”sommervogn” med varmeblæserovn.

Vinteroptimering af en sommervogn
Hvis man ikke har centralvarme i vognen, kan det være en fordel at få sat ekstra ventiler på varmluftsslangerne langs ydervæggene i vognen, så man sikrer at varmen fra blæserovnen kan cirkulere rundt og bevæge sig op bag vinterryglænene. På den måde undgår man også at nogle hjørner i vognen bliver kolde, fx i ungernes køjer. Det kan også være en god idé at lægge dobbeltbunde i magasinerne, så sengetøj og andre sager ikke bliver fugtigt.

Har man gulvtæppe i vognen, men ingen gulvvarme, kan man lægge elektrisk gulvvarme under disse. Det giver en meget behagelig varme nedefra – og det er jo altid rart med varme fødder. Installationen er dog ikke nødvendig i flere Adria modeller, da de er født med gulvvarme.

Vinteroptimering kræver selvfølgelig både tid og penge, så hvis man fra starten ved at vintercamping kan blive aktuelt, kan det anbefales, at man kigger nærmere på nogle af de lidt mere velegnede modeller som fx Adria Adora, Astella og den deciderede vintervogn Adria Alpina.

Undgå et frossent afløb
Man skal også sikre sig at vand- og afløbsrør ikke fryser, for det kan gøre en meget brat ende på en ellers vellykket ferie. Derfor er det en god idé at koble afløbsrøret fra ved udgangen under vognen og lade afløbsvandet løbe direkte ned i en spand – ikke i en lukket spildevandstank da den ikke kan tømmes hvis vandet fryser til.

Overvej en rigtig vintervogn
Vil man gøre det ”rigtigt” fra starten og være helt sikker på en behagelig temperatur på vinterferien, kan det anbefales at se nærmere på en af Adrias Alpina-modeller, som er deciderede vintervogne, med fx Alde centralvarme og vandbåren gulvvarme. Her er man helt sikker på at ingen hjørner i vognen bliver kolde og fugtige, og det smarte Alde-fyr sørger for en god, konstant temperatur døgnet rundt. Fyret kan både køre på el og gas, hvilket er en fordel hvis, man ikke bryder sig om at sove i vognen med gassen tændt.

Ekstra smart er det, at fyret selv slår over på el, hvis man løber tør for gas uden at opdage det. På den måde risikerer du aldrig at komme hjem til en kold vogn – eller vågne op med frysende tæer.

Vinterforteltet er vigtigt
Når der er styr på selve vognen, mangler du bare et fortelt for at være klar til at drage på vintercamping. Et fortelt er for mange campister et must – og det er da også ganske praktisk at have med. Man skal bare huske at købe et vinterfortelt, som er specielt designet til formålet.
Et vinterfortelt er både kraftigere i materialet, mere kompakt end almindelige fortelte (og dermed både stærkere og nemmere at varme op) og sidst men ikke mindst, har taget en speciel hældning, så sneen ikke bliver liggende og får teltet til at kollapse.
Hvis man lægger en god bund i sådan et telt og medbringer en petroleumsovn, kan man faktisk sidde i forteltet uden overtøj, mens sneen daler eller vinden rusker. Det er rigtig hyggeligt.

Rigtig god vinterferie.