Mini-guide: Sådan vælger du det rigtige fortelt

16. jan. 2012   //  Kategori: 2012

Der findes i dag rigtig mange forskellige fortelte på markedet, og det kan være svært at finde rundt i de forskellige modeller, størrelser og mærker.

Som udgangspunkt køber de fleste stadig et stort fortelt i hele vognens længde, og mange er begyndt at købe telte som er 3 meter i dybden, fordi det selvsagt giver mere plads. I langt størstedelen af sæsonen er et stort fortelt en kæmpe fordel. Det er her man opholder sig, her man spiser, leger, spiller, ser tv og er sammen. Kort sagt fungerer forteltet som en udvidelse af campingvognen.

Ydersæsonens luner
Så snart det begynder at blæse, blive koldt eller måske endda sne, kan det store fortelt dog komme til kort. Det kan nemlig være svært at stormsikre et meget stort telt, det er sværere at varme op, og hvis sneen lægger sig på dets tag, risikerer det at kollapse.

Så hvis man vil campere i ydersæsonerne stilles der større krav til forteltet, og vil man campere hele året rundt, begynder det at blive rigtig vanskeligt. For pludselig har man mange forskellige behov, og de kan meget sjældent dækkes af bare et slags fortelt. Derfor er mange campister begyndt at have flere forskellige fortelte til deres campingvogn.

Telte skabt til vintercamping
Et vinterfortelt (kaldes også helårstelt eller universaltelt) er et mindre deltelt, som passer til næsten alle typer campingvogne og som har et specialdesignet tag, hvor sneen kan ”rende af”, hvorved teltet undgår at kollapse. Et sådan telt fås i meget små udgaver, som kun levner plads til ski, overtøj og et lille bord med to stole.

Har man brug for lidt mere plads, fås de også større. Disse telte kan med fordel opvarmes af en lille petroleumsovn, hvilket giver et dejligt ekstra uderum. Disse telte er på grund af deres størrelse forholdsvist nemme at stormsikre og står bedre fast i en efterårsstorm, end de store telte i fuld størrelse.

Det fleksible rejsetelt
Til sommerbrug kan det store fortelt være noget af en mundfuld at sætte op, især hvis man bevæger sig meget rundt og ikke er længe på den samme plads. Til det brug kan et såkaldt rejsetelt være en god løsning. Det vejer ikke meget og er hurtigt at sætte op. Hvis man vil rejse endnu nemmere, kan en markise være god, især i de varme sommerdage, hvor man mest har brug for skygge og læ for dug. Der kan også tilkøbes sider, så markisen kan fungere som en slags telt, men det vil aldrig blive helt tæt og hvis det blæser meget op, skal markisen tages ned.

Afdæk dit behov – og besøg din lokale forhandler
Et godt fortelt i en god kvalitet er en stor udskrivning, men holder som oftest i mange år. Hvis man camperer meget, er det en udgift der er godt givet ud. Camperer man ikke så meget, kan en billigere udgave sagtens anvendes. Har man brug for flere slags telte, vil slitagen på hver enkelt telt ikke være så stor, og så kan det godt betale sig at vælge mindre dyre løsninger.

Alt i alt er det vigtigt at gøre sig klart hvilke behov man har. Er man i tvivl kan man rådføre sig med sin lokale campingforhandler, som også ofte har mange af modellerne stående opslået i forretningen.